ИЗТОЧНИК: 20four7.bg

Пловдив - столицата на КУДО в България

ИНТЕРВЮ С ИВАН МАНОЛОВ

От известно време в нашия град пък и в цялата страна се забелязва засилен интерес към бойните спортове. Световните тенденции също крачат уверено в таза посока, самият факт,че половината вечерна програма на EUROSPORT, и други известни спортни телевизии са изцяло запълнени с предавания на живо на двубои и турнири, репортажи от състезанията и от съблекалните на К1, UFC, MMA,Muay thai или KUDO. Тестостеронът яко хвърчи – публиката винаги е обичала хляб и зрелища.

 

Екипът ни знае, че това е тема ,която силно занимава съзнанието на младите хора и подрастващите. Решихме да се свържем с представител на един от най-агресивните стилове KUDO. Оказа се, че Пловдив е столицата на въпросната източна философия в България. Именно под тепетата се подготвят най- добрите бойци и гръбнакът на националния ни отбор (90%), е съставен изключително от пловдивчани.

 

След няколко телефонни разговора най-накрая намерихме човекът ,който ни трябваше. Трябва предварително да уточним, че хората които са избрали този начин живот, не само на ринга , а и извън него ,съвсем не са от най-словоохотливите. Принципно не обичат много да се показват пред широката аудитория, защото както и нашия гост казва днес : „Не го правя за слава или за да ставам известен.” Доводът, с който го придумахме да се съгласи на този репортаж беше , че спортът и философията ,която изповядва с него , трябва да добие по-широка популярнаст сред децата и младежите, да ги прибере от улицата, където нищо хубаво не може да им се случи и да ги вкара в залата за тренировка – там където след много физически и ментални усилия се кове истинският характер.

 

Това е Иван Манолов, приятно момче на 32 години – кореняк пловдивчанин и основател и нструктор в „Кудо клуб - ONE”.Още на пръв поглед впечатление прави острият му поглед и това,че гледа стоящия пред него право в очите. Показва открит характер и доста дружелюбен подход към нас. Винаги съм твърдял ,че хора като него застават пред теб с цялото си лице- боецът никога не го е страх да се покаже в своята цялост, липсва страх от уязвимост.

 

Започнал е да се занимава с бойни изкуства преди около 13 години, а с КУДО професионално от 2005г.За любимия си стил разказва ,че е основан като източно бойно изкуство в Япония от световноизвестния Такаши Азума (8-ми дан). Стилът е сравнително нов, но е най- модерния и прогресиращ в целия свят към настоящия момент.Характеризира го като динамичен, силов и агресивен „ В себе си като концепция съчетава сбъсъка на източната философия със западната сила.” Самият Иван е участник в 3 европейски и 2 световни първенства. През 2008 г. на т.нар. „Източно европейско първенство” става вицеевропейски шампион, на същия форум получава и специалната награда за „Най-техничен състезател”.За нещастие на другите два големи форума, на които взима участие в Япония през 2009г и в Москва през 2011 му се налага да прекрати участието без да е победен – поради лекарска забрана и контузии. Като дори отпаднал поради контузия в Москва влиза в седмицата на турнира. През 2010г. е награден от „Българската Федерация по Кудо” със специална награда за принос и развитие на Кудо в България.

 

”Световното в Москва тази година беше изключително силно като първенство и за наша радост постигнахме отборно най-високо си класиране като национален отбор. България се нареди непосредствено след „големите” Русия, Украйна и Япония в отборното класиране, което си е голям успех.”Питаме го да разкаже нещо за клуба и трениращите в него, защото забелязваме в Иван някакво неудобство сам да обяснява за своите успехи и той охотно започва да ни разказва за другите с пламнал поглед: „В нашия клуб тренират десетки републикански и вицерепубликански шампиони. Много сериозни и млади момчета като Станимир Шишков (вицеевропейски шампион през 2007г. и 5-ти на Световното в Москва), Бирхан Аптулов (балкански шампиот от тази година в Стара Загора – на 19 години), Кирил Гяров и Стойчо Керкелов (вицеевропейски шампиони ) и много други.” 

 

Питаме го дали има сериозен интерес към тренировките от страна на младежи и жени и той отговаря , че са принудени непрекъснато да разширяват тренировъчните групи , които са селектирани по възраст, поради многото желаещи, но гледат да приемат всеки, който в сърцето си има желание да се занимава с този спорт.

 

За правилата казва ,че състезанията се провеждат в три рунда. Бойците задължително носят протектори на главите и на ръцете. Удари са позволени с всички части на тялото , включително глава, лакти и колена. Контузии не липсват, но в кой ли спорт те не са бич.

 

Не се стърпяваме и му задаваме въпрос за някоя интересна случка на някой голям форум „ Сещам се за феноменалната победа на Станимир Шишков над руското страшилище Смогльов (многократен световен шампион по самбо) – изключително силен състезател, почти непобедим. Почти –„казва с усмивка нашия събеседник” – както се видя нашето момче го победи. По този начин свъши страхотна работа за отбора, защото разчисти целия път нагоре в тежка категория за всички.”

 

За край попитахме Иван, какво го е мотивирало да се занимава точно с този боен спорт, а той се усмихна и ни отговори така: „Тренирал съм много неща, търсил съм през целия си живот да намеря себе си. Философията на Кудо съвпада с мирогледа ми, всичко което съм търсил, вече го намерих – тук.Кудо е като линия, начин на живот, формира цялото ти поведение!”

 

Разделяме се с новия ни приятел, които и без това бързаше за поредната си тренировка, като се уговаряме да направим репортаж от тренировъчния процес в залата. „Да видите всичко в действие, животът в залата и тренировките на волята и тялото” 

 

Ще отидем и още как, си казваме, докато си тръгваме от срещата си с Иван Манолов сякаш заредени с енергия и позитивизъм.

 

Източник: 20four7.bg