ДЖУКУЧО

ТАКАШИ АЗУМА

СЪЗДАТЕЛЯТ - 9 ДАН

Създателят на КУДО, Такаши Азума, е роден в град Кесенума, префектура Мияги, Япония на 22 май 1949 г. След завършване на училище е служил в Японските специални части, където започва да се занимава с Киокушин карате. Има и висше философско образование от университета "Васеда", Токио. През 1972 година открива в Университета "Васеда" секция по Киокушин карате.

 

Азума е един от добрите киокушин състезатели и е в челните места на първите две световни първенства по Киокушин, втори на шести общояпонски турнир и шампион на девети общо японски турнир. Азума е 3-ти дан Джудо, 8-ми дан Киокушин карате и 9-ти дан Кудо. Той е единственият човек в света счупил 12 ледени блока, по 15 сантиметра всеки, с ръка. Това е и световен рекорд, записан в Книгата на рекордите на Гинес. Азума пътува, състезава се и трупа опит. Внимателно е изучавал правилниците на многото бойни стилове с идеята за създаване на един реален и безопасен съвременен боен спорт. Така през 1981 година той създава Дайдо Джуку.

 

 

Самият Азума, като истински японец не разпространява стила извън Япония в продължение на 12 години след създаването му. Едва през 1994 година стилът бива разпространен и започва да се развива и в други държави по цял свят. Стилът е комплексен и комбинира всички прийоми за постигане на победа. В Дайдо Джуку са разрешени всички видове удари с ръце в главата, както и с лакти, удари с глава, всички удари с крака и хвърляния, душения, ключове, захвати и бой на земя.