БФК

КУДО в БЪЛГАРИЯ

ИСТОРИЯ НА КУДО В БЪЛГАРИЯ

 

Българска Федерация по Кудо е основана на 25 юни 2005г. от сенсей Господин Бабамов, който е създател и президент. Българска Федерация по Кудо разполага с опитни инструктори, които създават подходяща среда и настройка за подготовка. През годините БКФ се разраства и учредява браншове в цялата страна.

 

2005 г.

Първи технически семинар проведен в гр. Хасково със създателят Такаши Азума и водещи инструктори от Япония. Семинарът засяга подробното изучаване на основите на Кудо. Учредяват се първите два бранш центъра в България - в гр. Пловдив с председател и вицепрезидент на БКФ - Николай Николов и в гр. Харманли с председател и президент на БКФ - Господин Бабамов.

 

2006 г.

Втори технически семинар проведен в гр. Пловдив със създателя Такаши Азума и двукратния световен шампион Фуджиматсу. По време на семинара се проведоха и изпити за повишаване на техническата квалификация. В същата година към БКФ се учредява бранш във гр. Велинград с председател Николай Цинцев.

 

2007 г.

Първи европейски шампионат по Кудо в гр. София. България излъчва 2 европейски шампиона - Теодора Салъгярова и Мартин Калчев, Станимир Шишков (Victory One) - вицеевропейски шампион. В същата година се проведе трети международен семинар в гр. София със създателя Такаши Азума. Заявки за членство подават клубове от гр. София и гр. Русе, които по-късно стават членове на Българска Кудо Федерация. След структурни промени в БКФ за вицепрезидент на федерацията е избран Николай Цинцев от гр. Велинград, а в гр. Пловдив за бранш шев – Иван Манолов, председател на клуб Victory One

 

2008 г.

Втори европейски шампионат по Кудо в гр. Москва, Русия. На 18.10. в гр. Стара Загора се проведе първият Източноевропейски шампионат по Кудо, на който България извоюва 1 златен, 2 сребърни и 2 бронзови медала, а Иван Манолов бе отличен с приз за най-техничен състезател. В същата година бяха проведени два технически семинара – летен лагер-сбор с президента на Руската Кудо Федерация Р. Анашкин и четвърти технически семинар със създателя Такаши Азума в гр. Стара Загора. БКФ одобри членство на нов бранш от Стара Загора и така Кудо в Стара Загора е факт.

 

2009 г.

Главно събитие през тази година е третият световен Кудо шампионат в гр. Токио, Япония, състоял се на 14 и 15 Ноември, на който България е представена от Иван Манолов и Теодора Салагьорова. България бе избрана от Такаши Азума за посланик на Кудо на Балканите. Сенсей Г. Бабамов и сенпай И. Манолов проведоха два учебни семинара в гр. Анкара, Турция и гр. Скопие, Македония. От гр. Пазарджик се проявява интерес към Кудо и БКФ получава заявление за членство. През месец Декември се състои и републикански шампионат за юноши и младежи в гр. Стара Загора.

 

2010 г.

Първи национален шампионат по Кудо в гр. Пловдив, състоял се на 25.04. Заявление за членство към БКФ от гр. Бургас. След проведен технически семинар от Сенсей Г. Бабамов и Сенпай И. Манолов в гр. Бургас се открива бранш по Кудо. Открива се бранш в гр. Хасково. В края на същата година президента на БКФ Г. Бабамов награждава с приз за изключителен принос за развитието и популяризирането на Кудо в България Сенпай И. Манолов.

 

2011 г.

На 19.02. в гр. Москва, Русия се проведе първа световна купа по Кудо в Москва. Българският национален отбор се нарежда сред силните Русия, Япония и Украйна. Национален шампионат се провежда в гр. Пловдив на 01.05. Втори клубове по Кудо се откриват в гр. Бургас и в гр. София. През лятото на същата година БКФ организира и летен лагер-сбор с гост И. Самохин – президент на украинската Кудо Федерация.

 

2012 г.

След дълга борба и множество перипети, спортът Кудо получава лиценз и вече е официален спорт в България. На 25.03. се провежда национален шампионат по Кудо в гр. Пловдив. Заявка за членство от клуб в гр. Варна.